• 30 dagen retourgarantie
  • Gratis verzending vanaf €40,- of 4 boeken
  • Alle boeken met zorg gecontroleerd

Abdijbieren

geestrijk erfgoed
Maak tweedehands je eerste keus
  • 30 dagen retourgarantie 
  • Gratis verzending vanaf 4 boeken of 40 euro
  • Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Alleen nog tweedehands verkrijgbaar

9,95

Hoe tweedehands wil je het hebben?
Abdijbieren
Abdijbieren
Beetje gebruikt
9,95
10000069160
component.product.quantitySelect.legend
ISBN
9789058263025
Bindwijze
Hardcover
Taal
Nederlands
Uitgeverij
Davidsfonds
Jaar van uitgifte
2004
Aantal pagina's
176

Waar gaat het over?

De geschiedenis, kleuren, geuren en smaken van de Belgische abdijbieren

Met exclusieve recepten uit klassenrestaurants

Hoe je abdijbier herkent? Verwijst de biernaam naar een abdij of heilige, dan ben je op de goede weg... Maar wat zit er in het kelkglas? Jef van den Steen kijkt over de schouders van brouwers die zich inschakelen in een eeuwenoude traditie.

In de negentiende-eeuwse abdijen is bier een 'glazen boterham', basisvoeding dus. Amber tot donker, laag in alcohol, zoet en schuimloos wordt het in de brouwerijkelder getapt en in de refter uitgeschonken. Bezoekende familieleden, geestelijken op retraite, omwonenden: ze lusten wel een glas uit het patersvaatje...

In 1914 telt ons land 3.214 brouwerijen, in 1945 nog 789. De brouwerijsector zal meegenieten van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. En de bevolking snakt naar een goed glas bier! De abdijbieren Maredsous, Leffe, Tongerlo, Affligem, Grimbergen, Steenbrugge, Postel... worden 'geboren'.

Steeds meer brouwers komen op de proppen met bieren in trappistenstijl, voorzien van namen die de indruk wekken dat ze uit een abdij komen: Pater Jaak en de Braven Apostel zijn sprekende voorbeelden! Het label 'Erkend Belgisch Abdijbier' legt de wildgroei van 'liederlijke patertjes' aan banden.

Abdijbieren. Geestrijk erfgoed schetst de geschiedenis van achttien erkende en vier niet-erkende Belgische abdijbieren. Zij staan voor een veelvoud aan varianten in kleur, geur, smaak en alcoholgehalte. Gerstemout, ruwe granen, hop, suikers en smaakmakers gaan de ketel in. Brouwen, gisten, flesjes afvullen: de vele schitterende foto's van Andrew Verschetze tonen wat zich achter het bieretiket afspeelt. En wat te denken van exclusieve recepten met abdijbier, bereid in Belgische klassenrestaurants?

Affligem ligt in het oudste hopgebied van België. De Antwerpse Kempen rond Postel doet fietsen en wandelen. Val Dieu biedt toegang tot de abdij én de brouwerij... Dit boek bevat tientallen tips voor daguitstappen of weekendjes. En na afloop smaakt een abdijbier 'dubbel' of 'tripel' zo goed.

JEF VAN DEN STEEN schreef ook Trappist. Het bier en de monniken, het eerste boek over trappist in al zijn variaties. Hij is een vaste redacteur van De Zytholoog, het blad van de enige bierconsumentenvereniging in ons land, en schrijft in Bier Passie Magazine en het culinair tijdschrift Smaak.
Lees verder

Recensies

Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren

0 recensies
J.G. Kikkert
Juliana
Tweedehands Beetje gebruikt
4,75
50% korting
12,24 6,12
Tweedehands Als nieuw
12,24
50% korting
14,10 7,05
50% korting
21,00 10,50
50% korting
18,90 9,45
J.G. Kikkert
Juliana
Tweedehands Beetje gebruikt
4,75
50% korting
12,24 6,12
Tweedehands Als nieuw
12,24
50% korting
14,10 7,05
50% korting
21,00 10,50
50% korting
18,90 9,45

Anderen bekeken ook

Dr. H. van Capelle
De Bevrijding
9,30
Kristine Groenhart
Mangalaan 27
10,04
P. Rietbergen
Broedertwist
25% korting
7,50
K. ter Veen
De Graal
Geef me een seintje
Herman de Croo
België barst?
Geef me een seintje
Carl De Keyzer, David van Reybrouck
Brugge in glasplaten
Geef me een seintje
Geef me een seintje